Ballerup Ny Skole

Den sunde skole i skoven

Madordning

Det er skolens målsætning, at 80% af fødevarerne er økologiske.

Alle elever på BNS får frokost på skolen mandag til torsdag dog ikke i perioden op til lejrskolen og lige efter lejrskolen. Fredag er madpakkedag undtagen de dage, hvor der er fester.

Tilberedning, servering, spisning og oprydning er en integreret del af skolens undervisning.

0. – 6. klasse spiser sammen i familiegrupper.

7. - 9. klasse spiser sammen i Overbygningen.

En gang om måneden i forbindelse med fællesskabstimerne spiser alle elever i deres familiegrupper.

 

Madkultur

Eleverne skal have mad, som de kan lide og nyder at spise. De skal smage på maden, de skal nødes men ikke tvinges.

Eleverne skal have indflydelse på menuen.

Der kan laves særlige aftaler omkring en elev i forhold til allergi, kultur, over- og undervægt mv.

Der gøres en stor indsats for at undgå madspild.

Eleverne må gerne have boller, kage mv. med til uddeling, når de har fødselsdag.

Forældrene har ansvaret for elevernes madpakker, dog opfordres til, at der ikke lægges sukkerholdige ting i madkassen. Ej heller søde drikkevarer.

 

Måltiderne følger fødevarestyrelsens kostråd:

  • Spis varieret

Der gøres meget ud af at sammensætte en varieret ugemenu, hvor der varieres fra dag til dag i forhold til valg af grøntsager, kødudskæringer, tilbehør, smag, farve og konsistens.

  • Spis groft

Der vælges fortrinsvist fuldkornsprodukter.

  • Spis mindst 600 g frugt og grønt om dagen (400 g for de mindste)

Der er altid mange grøntsager, både i hovedretten og som tilbehør i form af salat/råkost eller "gnavegrønt".

  • Spis magre mælkeprodukter

Vi bruger ikke så mange mælkeprodukter i køkkenet, men der bruge oftest ymer, yoghurt, skyr og lign til dressinger. Ost vælges ikke ud fra fedtprocent, men smag. Ost serveres kun af og til.

  • Spis magert kød

Vi vælger magre kødprodukter. Nogle produkter (pølser, bacon) er fede men serveres kun sjældent og i små portioner.

  • Spar på sukkeret

Vi bruger ikke sukker til madlavningen. Kun når vi meget sjældent laver müsli eller frugtkompot til grovgrød. Der kommer også kanelsukker på risengrøden i julemåneden.

  • Spar på saltet

Det er vigtigt at maden smager af noget og smager godt, så vi bruger megen tid på at smage maden til også med salt. Vi minimerer saltforbruget ved at købe meget få færdigfremstillede varer.

  • Spis mere fisk

Det kostråd har vi svært ved at leve op til. Fisk er en dyr råvare og ikke så vellidt blandt eleverne. Der serveres altid fisk, når der er rugbrød på menuen og ellers laves der af og til mad med fisk. Frisk fisk skal opbevares ved max 2 grader, hvilke vi ikke altid kan leve op til, når det leveres i store portioner.

  • Spis mindre mættet fedt

Vi bruger kun vegetabilske fedtstoffer til stegning og bagning. Animalsk fedt får vi fra kød, pålæg, ost og æg. Æg bruges en del, da det er en god proteinkilde.

  • Drik vand

Der serveres kun vand til maden.

  • Spis ikke for meget

Maden serveres enten ved bordene, hvor eleverne selv kan tage eller der portionsserveres. Vi er opmærksomme på ikke at give for store portioner. Man kan i stedet få to gange. Enkelte elever vejledes til ikke at spise for meget. Andre elever skubbes til at smage på noget "fremmedartet".

Der er fokus på at servere økologisk mad. Vi lever stort set op til vores målsætning om at servere 80 % økologisk. Økologiprocenten er afhængig af menuens sammensætning. Kød, kødpålæg, købebrød (undtagen rugbrød) er IKKE økologisk. Fisk tæller ikke med i økologiregnskabet. Ellers købes andre råvarer stort set økologisk.

 

 

Madordningen på Ballerup Ny Skole

Formål

 

 

At eleverne lære at lave og indtage et sundt og velsmagende måltid i et positivt og åbent fællesskab samme med andre.

Mål

 

At eleverne lærer at deltage i et arbejdsfællesskab, hvor de sammen skal sørge for, at der er mad til alle elever. De lærer at arbejde med en deadline, fordi maden skal være færdig på et bestemt tidspunkt.

De lærer at vise hensyn, tage ansvar og modtage og give kritik.

Arbejdet i køkkenet giver eleverne mulighed for at udvikle deres fin- og grovmotorik.

Eleverne får kendskab til basale køkkentekniske færdigheder indenfor hygiejne, råvarekendskab, tilberedningsmetoder og rengøring/opvask.

 

Placering i skoleåret

 

Frokost serveres mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og visse fredage, dog med undtagelse af skoleårets første uger frem til lejrskolen samt ugen efter lejrskolen.

Omfang

 

Kl. 10.00 får alle elever frugt.

Frokosten serveres dagligt mellem 11.30 og 12.00, hvorefter der udføres pligter frem til klokken 12.30.

Lærerbemanding

 

Der er en husholdningslærer knyttet til køkkenet.

Planlægning / organisering

 

 

Menuen planlægges på skift i familiegrupperne. Der skal tages hensyn til smag, variation, sundhed, æstetik og pris. Menuen godkendes af husholdningslæreren. Der skal hver uge vælges mindst to ting, som vi ikke har fået før, eller som vi kun sjældent får. Der er lavet nogle gode inspirationsmapper.

Der er 3-4 elever i køkkenet hver dag, som sammen med husholdningslæreren tilbereder dagens måltid.

Opgaverne består i tilberedning af maden, oprydning, anretning, servering, opvask og rengøring

Alle opgaver udføres med hensynstagen til gældende lovkrav om hygiejne, og skolen har en elitesmiley.

Opgaverne tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger og erfaringer. Der vil være elever fra forskellige klassetrin i køkkenet på samme tid.

Frokost spises efterfølgende sammen i familiegrupper. Maden præsenteres af de elever, der har været med til at tilberede måltidet.

Husholdningslærer: Mette Christensen.

 

Elevinddragelse

 

 

Familiegrupperne skiftes til at planlægge en ugemenu i samarbejde med husholdningslæreren.

Menuen udarbejdes efter fastsatte rammer med hensyntagen til fødevarestyrelsens kostråd.

Familiegruppens medlemmer kommer efterfølgende på skift i køkkenet for at tilberede og servere maden, og hele gruppen er med til opvask og rengøring af køkkenet efterfølgende.

Eleverne er med til at lave en daglig fordeling af ressourcer til løsning af de forskellige opgaver.

 

Dokumentation

 

Ugens menuplan skrives på intranettet umiddelbart før ugestart.